вторник, 10 септември 2013 г.

Гратен с картофи и бекон



   Този гратен е на Джейми Оливър, въпреки моите леки своеволия. Препоръчвам го като предястие и за пържолките на Лулу. Много, много го обичам....


   800 г картофи
   100 г заквасена сметана
   30 г пармезан
   половин скилидка чесън
   сол и пипер на вкус
   кубче био бульон


   В кухненски робот нарежете почистените и обелени картофи на тънки филийки. Сложете ги в тенджерка с подсолена вода, колкото да ги покрие. Като заврат сложете бульона и леко разбъркайте. Оставете 10 минути. Изцедете и оставете влагата да се изпари за 5 минути.
   Добавете в сметаната счуканата скилидка чесън и малко вода. Разбъркайте хубаво. Подредете в кръгла тавичка картофите като ветрило. При мен бяха достатъчно, за да се получат два реда. След всеки ред посоляваме, заливаме с малко сметана и я разпределяме, така че да покрие добре и наръсваме настърган пармезан.
  Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ако бързо се изпече, а картофките не са готови можете да покриете с фолио. Малко преди да извадите от фурната подредете парчета бекон.
  Това ястие позволява всякакви вариации. Чакам с нетърпение да ми разкажете вашите предложения!




   Да Ви е сладко!

1 коментар: