понеделник, 2 септември 2013 г.

Шоколадов чийзкейк със солен карамел и лешници




   Днес моят любим има Рожден Ден. Избрах му този прекрасен чийз кейк от блога на Мира - Marmottes at Chocolat. Няма изобщо да Ви обяснявам колко е нежен, лек и омайващ....запомнящ се...!


за блата:

125 г шоколадови бисквити
6 с.л. разтопено масло
2 с.л. ядки /лешници/

за пълнежа:

200 г черен шоколад /Линд 60%/
350 г сирене Маскарпоне
250 г обикновено крема сирене
1 ч.ч. сметана /250 г/
4 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
1 п. бурбонска ванилена захар

за карамеловия сос:

75 г захар
100 мл вода
30 г подсолено масло
4 с.л. заквасена сметана

  1. Бисквитите се смилат в кухненски робот на трохи. Добавя се разтопеното масло и се обърква докато трохите се овлажнят. Сместа се разстила на дъното на тортена форма и се притиска докато се уплътни. Оставя се за 30 мин в хладилника. Тортената форма се увива в станиол преди печене.

  2. Ядките се изпичат на горещ и сух тиган за няколко минути. Аз използвах печени лешници. Нарязват се върху блата преди да се изсипе крема.

  3. Шоколадът се разтопява на водна баня и на тих огън. В голяма купа се разбиват със захар - крема сиренето и сиренето маскарпоне, добавят се сметаната и ванилената захар. Добяват се едно по едно яйцата, като след всяко едно се разбърква. Накрая се добавя разтопеният шоколад.
Сместа се изсипва върху стегнатия блат.

  4. Формата се поставя в дълбока тава и в тавата се налива топла вода, докато стигне до 1/3 от височината на формата. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна около час или докато кремът стегне в средата. Оставя се да изстине в изключената фурна на затворена врата. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка. Оставя се да стегне 4-6 часа в хладилник и се изважда от формата преди сервиране.

  5. Карамелов сос:
  В тенджерка се загряват водата и захарта. Ври докато се получи сироп със златист цвят. Дръпва се от котлона и се добавя маслото. Трябва да се разбърка добре до получаването на хомогенна смес. Сосът се връща на котлона, на тих огън, добавя се сметаната и се разбърква добре. Когато се получи гладък сос, се дръпва от огъня и се оставя да изстине.

  Кейкът се украсява по желание с карамелов сос и ядки.

  Единственият му недостатък е, че трябва да чакате дълго...Аз много се тревожа, когато трябва да минат толкова часове, преди да разбера дали съм се справила...!
  Насладете му се!


Източник: marmottes et chocolat




 

2 коментара:

  1. Като че ли съм се забавила малко с поздравленията, ама бях задръстена с глупави служебни задачки;) Честит празник на любимия- желая му здраве и радост в семейството. На теб едно голямо браво за чийзът- изглежда страшно вкусен!

    ОтговорИзтриване