понеделник, 26 август 2013 г.

Бял хляб с мащерка



   Прадядо ми казваше "Никой не е по-голям от хляба!". Тези дни ми е носталгично, мъчно ми е за хората, които обичам и ги няма. От друга страна се радвам на това, което са ми дали и някак се чувствам горда...Разглеждам стари снимки на предците ми, които не познавам и когато слушам разкази за тях, ги откривам в себе си. Гледам сина ми и си представям как и той и неговите деца някой ден ще разказват за нас, ще разглеждат нашите снимки /сега на таблети и лаптопи, кой знае тогава как/. Романтика, носталгия, любов, надежда, вяра и малко сълзи замесих, но пък стана чуден хляб!
  Почивайте в мир, живеете в мен!


500 г пресято бяло брашно
250 г вода
1 1/2 пакетчета суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л сол
листенца от няколко клонки мащерка

  В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете внимателно водата, после добавете маята и захарта. Солта се слага в брашното по краищата. Разбъркайте с вилица като постепенно добавяте по малко брашно и листенца мащерка. Когато стане възможно да се меси с ръце, извадете тестото на набрашнен плот. Ако е необходимо добавете още брашно. Това трябва да прецените сами. Тук на мен ми остана брашно по стените и дъното на купата. Тестото не трябва да лепне или да е прекалено твърдо. Трябва да бъде еластично. Щом го почувствате така можете да приключите с месенето. Оставете тестото да втаса на топло до удвояване на обема. Можете да замесите още един път за кратко и да оставите да втаса пак, ако имате време. Оформете хляба както ви харесва и направете разрези.
  Пече се на пара, в загрята на 240 градуса фурна. Като сложите хляба във фурната намалете на 220 или 200 с вентилатор. За оформянето и печенето ползвах информация от Мария и нейния блог http://faitmaison-maria.blogspot.com/2013/04/blog-post_10.html
  Благодаря, Мария!













6 коментара:

  1. Мм, изглежда много вкусен!Ухае на мащерка и спомени!

    ОтговорИзтриване
  2. Ехаа, каква коричка само! Браво, Мише, чуден хляб!
    С аромата на машерка се е получило нещо фантастично, моите поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария :)))))! Много съм харесала френските ти франзели и ще се пробвам тези дни.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. О, ще се радвам много, ако ги направиш наистина :) Мога да ти препоръчам най-напред да пробваш усуканите франзелки с масло, защото са супер лесни, а вкусът им е вълшебен. Мисля, че много ще ти харесат :)

      Изтриване
    3. Ще ги пробвам и ако станат хубави, ще се похваля :)))!

      Изтриване