сряда, 15 май 2013 г.

Ягодов чийзкейк




    Представям ви една любима рецепта от много любим блог -  http://marmottesetchocolat.blogspot.com. Освен прекрасни десерти и няколко вида чийзкейк, ще намерите много изтънчени ястия, оригинални комбинации на вкусове, уникални салати....представени от изключителни фотографии. 
   Чийз кейка във всичките му разновидности е моят най-любим десерт, редом с Панна кота и тирамису. Обичам също и шоколадов мус с различни акценти. 
   Този ягодов чийз без печене се приготвя бързо, много лек и завладяващ е, подходящ за гости, които дълго ще говорят за него.....Аз съм добавила нещо от мен...:


/1 ч.ч. = 250 г/

за блата:

220 г бисквити
3 с.л. овесени ядки
15 с.л. разтопено масло

чийз крем:

500 г маскарпоне
100 крема сирене
100 г бял шоколад
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана
500 г ягоди
1 ч.ч. захар /кафява или бяла/
1 ч.л. ванилова есенция
9 листа желатин или 17 г

за украсата: бял шоколад и ягоди

Приготвяне на блата:
Бисквитите и овесените ядки се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.
Приготвяне на крема:
Ягодите се измиват, почистват от дръжките и се пюрират с пасатор. Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се течната сметана и ваниловият екстракт. Прибавя се ягодовото пюре и се разбърква добре. Добавя се разтопения на водна баня бял шоколад. Желатинът се отцежда, поставя се в стъклена купа с 2-3 с.л. вода и се разтапя внимателно на микровълнова фулна (няколко цикъла по 10 секунди, като се внимава да не заври, а разтворът да остане леко топъл). Разтвореният желатин се добавя към крема и се разбърква добре. Изсипва се върху стегнатия блат. Формата се поставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ, за да стегне добре.
Сметаната се разбива с ваниловата захар за няколко минути с миксер, докато се получи пуфкав крем. Кремът се разстила по повърхността на стегнатия чийзкейк. Украсява се с измитите и подсушени пресни плодове. Оставя се за около час в хладилника преди сервиране.














Бон апети и хубава пролет!!!

2 коментара:

  1. Мише, чудесен е! Бързо приготвяш се, лек и ароматен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина! Сърдечни поздрави!!!

      Изтриване