понеделник, 13 май 2013 г.

Бавно печено агнешко бутче




    Ето и от мен агнешко бутче. Трябва да ви кажа, че гостите ми много го харесаха и половин час след като беше сервирано...нищо не остана. Рецептата е от списание Меню. Много сполучлива, много приятна в компанията на Салата спанак, рукола и бадеми,  пресни картофки с пресен чесън и Merlot Danube Valley Region, limited selection, vintage 2010.



1 агнешко бутче, около 2 кг
1 с.л. смляна морска сол
3 с.л. зехтин
50 мл прясно мляко
5 малки скилидки чесън, срязани на половина
2 с.л. меко масло
5 листа розмарин, много ситно нарязани
1 с.л. маслинена паста
1 ч.л. смлян шарен пипер
200 мл бяло вино
1 ч.л. дижноска горчица
1 кубче зеленчуков био бульон
1 ч.л. царевично нишесте

1. Бутчето се обтрива с морска сол. Зехтинът се загрява и месото се запържва до златисто от всички страни.

2. Млякото се слага да заври и в него за 30 сек се пускат скилидките чесън. Отцеждат се.

3. Маслото се разбърква с маслинената паста, шарения пипер и розмарина.

4. С остър нож по бутчето се правят 10 дупки, които леко се разширяват и се напълват с по скилидка чесън и малко от ароматното масло.

5. Месото се слага върху решетка в тава. Пече се около 3 часа в загрята на 120 градуса фурна или докато температурата във вътрешността на месото достигне 65 градуса. Аз лично пекох почти до 70. Изважда се от фурната, увива се във фолио и се оставя да почине 40 мин.

6. В тавата от печеното се налива виното, слага се горчицата, натрошава се бульона, наливат се 500 мл гореща вода и се слага на котлона да поври 20 мин., докато течноста се редуцира с една трета. Добавя се нишестето, разтворено в 1 с.л. студена вода и се разбърква докато леко се сгъсти.

7. Месото се нарязва и се сервира със соса.


Бон апети!




2 коментара:

  1. Очарована съм от вида на агнешкото, съставките и аромата, който си представих мигновено след като ги прочетох!
    Успешен ден, Мише!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, благодаря ти! Хубав ден и много слънчева седмица!

      Изтриване