понеделник, 6 май 2013 г.

Козунак и руло с мармалад и бадеми



    Христос Воскресе! 
    Честит празник на всички именници! Днес и моето момченце празнува с дядо си Георги. Да са живи и здрави най-чаровните Гоговци!!!
     Избягах за малко от гостите, за да ви разкажа за моите премеждия около Великден. Видя се, че не мога да правя козунак сама и заминах на село при бабата на моят мъж. Никак не е лесна работата....Имам хлебопекарна, но тя само събира прах в кухнята. Нямам афинитет към техниката, имам дарбата да развалям всичко...и аз не знам как се получава. Обичам да меся, това е магия....! Когато раздавам на хората питка или хляб, аз съм им дала много повече от себе си, отколкото ако сготвя обяд или вечеря. Така го усещам...!
      Това руло с мармалад днес обра овациите и аз бях много доволна. Козунакът също стана мек и пухкав като Панетоне. Конците не се виждат, защото не сме го разчупили правилно...Ще ви покажа утре.




   В крайна сметка това, което виждате е резултат от комбинирането на две рецепти - на мама и на баба Маргарита. Майка ми не посрещна много радостно тази идея. Нахока ме около десет пъти, но накрая беше радостна. Съотношението на продуктите е от рецептата на мама, технологията е от баба. От мен...много любов.




1 кг пресято брашно /800 и 200 + за домесване; на мен ми пое около 1 кг и 300 г/
2 кубчета мая
300 г мазнина /200 олио и 100 свинска мас/
350 г захар
5 яйца
1 ампула есенция ром
500 мл прясно мляко
100 стафиди
50 г орехи
2 жълтъка за намазване

за рулото
50-100 г филирани и/или цели бадеми
200 г шипков мармалад

   Затопляме млякото на 40 градуса. Отсипваме в купичка и слагаме кубчетата мая. Започваме да мачкаме маята с ръка - между пръстите и дланта. Трябва да се размие добре, може да започнете и с две ръце. Добавяме много малка част от брашното и продължаваме. Не спираме докато не стане хомогенна сместа. Действието прилича на миене на ръце. Поръсваме с малко брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло. Трябва да си удвои обема. През това време разбваме съвсем леко яйцата със захарта в тенджерка, добавяме есенцията и затопляме на 40 градуса. Захарта трябва да се разтопи, за това бъркаме от време на време и внимаваме да не завира. Затопляме в отделен съд и мазнината.
   В голяма купа или тава пресяваме брашното /800 г/ и правим кладенче. Първо изсипваме топлото мляко и завъртаме леко брашното в млякото. Правим пак кладенче и изсипваме ячната смес, половината мазнина и млякото с мая. Започваме да месим активно. Много лепкава работа ви чака, някои от вас знаят. Когато тестото започва да се отделя от съда прехвърляме на набрашнен плот. Месим и добавяме брашно докато спре да лепне. Добавяме и стафидите. Тук е много важно да се прецени кога да спрем да месим и да добавяме брашно и кога да започнем с мазнината. Трудно ми е да го опиша добре, наистина е добре да се види как го прави друг човек, да се пипне и да се усети. Тестото трябва да е меко колкото меката част на ухо и да не лепне прекалено. Започваме да прибавяме постепенно останалата мазнина, от нея ще остане малко да си мажем тавите, плота, както и тестото подготвяно да втаса. Слагаме по 1-2 с.л. и месим до поемане и отново. Ще видите, че тестото започва да прави мехури, това е знак, че скоро месенето трябва да приключи. Прехвърляме в намазнена тава, мажем с мазнината и оставаме покрито с кърпа или фолио да втаса на топло. Загряваме фурната на 180 градуса.
    Когато си удвои обема го взимаме отново на плота /обилно намазан с олиото/ и разделяме на две равни части. Попринцип се замесват леко и се оставят отново да втасат, но аз нямах толкова време и оставих само втората. След първото втасване едната част разделих на два фитила /единият край се завърта на ляво, другия на дясно/, сложих ги на кръст и оформих плитка. Прехвърлих я в намазнена правоъгълна тавичка и оставих да втаса. След като си удвои обема и добре се настани в цялата тавичка, боднах тук таме орехчета, намазах с жълтък и поръсих със захар. Пекох на фурната до готовност. Нямам представа за колко време, страшно много бързах и междувременно се занимавах с куп неща. Съветвам ви да си отделите време само за това! Докато козунакът се пече, втората част на тестото втасва за втори път. От нея разточих голям правоъгълник, намазах с мармалад и посипах с филирани бадеми. Можете да ползвате и счукани. Навих на руло и оформих по същия начин като фитилите. Въртя с ръце като от време на време завивам краищата на противоположни посоки. Колкото по-тънки са фитилите, толкова по-добре! Разположих го внимателно в голяма кръгла тава и оставих да втаса. След като си удвои обема, направих разрези, но явно още не зная точно как, защото не са успешни. Намазах с жълтък и поръсих с бадеми. През това време козунакът се опече и пъхнах веднага рулото. Не забравяйте да покриете с фолио ако бързо се зачервява. И да знаете, усилията си заслужават!









    Бъдете здрави и Бог да е с вас!

6 коментара:

  1. Браво Мише, поздравявам те за желанието! Получили са се чудесни козунаци. Знаеш, че аз нямам това време и търпение..затова ти се радвам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, за това скоро ще им се насладиш :). Благодаря ти, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Честити да са ти именниците,Мише!
    Прекрасен козуначен венец,бисквитките преди него са също чудесни!
    Честито Възкресение!

    Слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много ти благодаря! Честито Възкресение! И аз ти пожелавам приказни пролетни дни!

      Изтриване
  4. Радвам се, че има хора, които не си ползват хлебопекарните! Те убиват вълшебството, не е същото с тях :) В този козунак се вижда любовта, с която е замесен!
    Поздрави, Мишел!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, много си мила, много благодаря!
      Мисля хлебопекарната да я продам....

      Изтриване