неделя, 14 април 2013 г.

Кейк с праскови и бял шоколад






  Днес разглеждах стари снимки и видях този кейк. Това е един от най-вкусните десерти, които съм опитвала! Комбинацията между самият кейк и глазурата е зашеметяваща. Спокойно можете да преядете...единственото, което ще усещате е нежност и мека сладост. Все пак имайте предвид, че моят капацитет да ям сладко е доста голям. Не може да ми се има много доверие....!
 
  Ето и рецептата:

250 г меко масло
200 г захар
300 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 пакетче ванилена захар
3 големи яйца
200 г кисело мляко
50 г настърган бял шоколад
2 праскови, без костилките, нарязани на парченца 1 см или по-дребни

За глазурата:

150 г бял шоколад, натрошен
200 г крема сирене
200 г кисело мляко
3 с.л. натрошени орехи /в оригиналната рецепта - шам фъстък/



1. Загрейте фурната на 160 градуса /140 с обдухване/. Намаслете дъното и стените на дълбока форма за кейк /22 см в диаметър/ и ги застелете с хартия за печене. Разбийте останалото масло със захарта на бледа смес. Добавете брашното, бакпулвера, ванилената захар, яйцата, киселото мляко и настъргания шоколад. Разбийте и добавете прасковите.
2. Прехвърлете сместа във формата за кейк и я запечете за 1 час. Кейкът е готов, когато забито в средата дървено шишче излезе чисто. Оставете го да изстине във формата.
3. За глазурата разтопете натрошения бял шоколад на водна баня и го дръпнете настрана. В купа разбийте крем сиренето до гладко, добавете кисело мляко и отново разбийте до гладко. Прибавете разтопения шоколад и разбийте отново. Охладете глазурата, докато стане готова да я използвате.
4. Разпределете глазурата върху кейка и поръсете с натрошените орехи или ситно нарязан шам фъстък.

За парче: 558 ккал, 9 г протеини, 47 г въглехидрати, 37 мазнини, 22 г наситени мазнини, 2 г фибри, 29 г захари, 0,7 г сол.

Източник: GoodFood, август 2012, бр. 69





2 коментара:

  1. Чудесен десерт, Мишел! Допадат ми такива кексове с плодове!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина! Хубав ден и слънчева седмица!

      Изтриване