вторник, 9 април 2013 г.

Многозърнест хляб с лимец и орехи




 
  Мисля, че най-сетне намерих хляб, който ми е по вкуса. Рецептата е моя импровизация, но технологията видях в блога Слънце и слънчоглед - Пълнозърнест хляб с 5 вида семена. Използвах това, което намерих в къщи. Наскоро бях толкова ентусиазирана да пека хляб и да не купувам от магазини и пекарни, че съм си напълнила един шкаф с каквото се сетите брашно. И сега хванах това от лимец, беше ми любопитно какво ще се получи. Много приятен вкус! Орехите ги съзрях докато разточвах. Останали в саханчето от снощи, хайде и те се включиха в рецептата. Не можете да си представите какво количество такъв хляб и маслинова паста мога да изям....или със салата капрезе с домашните домати, домашния босилек и моцарела.
Разбира се нямам време да пека редовно хляб..., но когато го правя е същински ритуал, съпроводен от изключително внимание, любов и вълнение. В такива моменти осъзнавам как същото това нещо са го правили жени като мен, но живяли във времена толкова далечни, че дори и книгите не биха ми помогнали да опозная. Бедни, боси, многодетни, изстрадали, предани и обичащи жени, щастливи, но и нещастни, силни, но и слаби.... и този ритуал ме свързва с тях. Нищо друго не приготвям с такова смирение и спокойствие, както хляба!

Ето и рецептата:
 
300 мл топла вода
25 г жива мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. брашно от лимец с ядки /слънчогледови и тиквени/
2 ч.ч. пресято бяло брашно или пълнозърнесто брашно /1 ч.ч. = 300 мл/
1 с.л. ленено семе
1 с.л. едро счукани орехи


1-2 с.л. овесени ядки за поръсване

1. Слагаме маята в топла вода, в която сме прибавили захарта и 1 с.л. зехтин. Покриваме с кърпа и оставяме 10 мин. Прибавяме брашното от лимец и разбъркваме добре. Добавяме една част от бялото брашно. Оставяме да втаса на топло, покрито с фолио за 20 мин.
2. Разбъркваме с дървена лъжица и добавяме на части бялото брашно /в което сме сложили солта/, докато тестото започне да се отделя от съда. Омесваме гладко тесто и поставяме в голям съд, защото ще утрои обема си. Намазваме с останалия зехтин съда и тестото. Оставяме да втаса за 30 минути.
3. Разточваме на правоъгълник и поръсваме с лененото семе и орехите. Навиваме на руло и оформяме на хлебче. Поставяме го в правоъгълна форма за кекс. Оставяме за трети път да втаса.
4. Загряваме фурната на 240 градуса и на най-долното ниво слагаме голяма правоъгълна тава с два пръста вода. Когато хлябът втаса отново правим разрези под наклон със ситно назъбен нож. Поръсваме с ядки. Намаляваме фурната на 220 градуса и слагаме хляба да се пече.

  Ако искате да остане с твърда и хрупкава коричка не го завивайте след изпичане.

Прекрасни брускети можете да приготвите като преседи хлябът. Поръсват се филийки със зехтин и се запичат с нарязани на ситно маслини, домат /без сърцевината/ и зелена чушка. Поръсете преди печене със сух босилек или прясна мащерка. Изпичат се за кратко на 220 градуса на по-горно ниво във фурната.





Бон апети!





6 коментара:

  1. Мише, чудесен е станал!
    Поздравления!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че ти харесва! От теб тези думи значат много! Хубав ден!!!

      Изтриване
  2. Михаела, поздравления за вкусния и здравословен хляб, който си направила!
    Аз често си пека подобен и като теб съм назимала няколко вида брашна и семена и комбинирам. Винаги се получава вкусен хляб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тилия! Надявам се другия път да стане по-хубав. Днес разбрах, че трябва да пека на малко по-силна фурна, също и как се правят хубави разрези.
      Поздрави и хубави пролетни дни!!!

      Изтриване
  3. Супер!- Йоана:)

    ОтговорИзтриване