сряда, 13 февруари 2013 г.

Мусака с тиквички


Предлагам ви едно любимо ястие на моето малчуганче. Има много интересна технология при хапването. Първо се изяжда заливката, после морковчетата се обират с ръце - едно по едно, по същия начин тиквичките и оризът е накрая.




За целта са ви необходими:

1 ч.ч. ориз
2 малки тиквички
2 моркова
1 средна глава лук
зехтин или олио
1 връзка копър
1 ч.л. червен пипер
1 био пилешки бульон
1 ч.ч. вода
сол на вкус

За заливката:

400 г кисело мляко
4 с.л. брашно
3 яйца
малко сол

Задушете лука и добавете ориза. Когато стане прозрачен добавете морковите, нарязани на дребно за 1-2 минути. Сипете 1/2 ч.ч. от бульона, червения пипер и сол. Затворете капака. Когато оризът поеме бульона сипете другата половина. Махнете от котлона и добавете ситно нарязан копър.
Прехвърлете ориза в намазана със зехтин или олио тавичка. Моята е 25 на 18 см. Долейте вода, така че да покрие ориза и отгоре наредете тиквичките, нарязани на кубчета. Намажете ги с мазнина и посолете. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20-30 минути.
Ред е на заливката. Когато залеете мусаката върнете във фурната до готовност.
Сервирайте със ситно нарязан копър и кисело мляко с малко чесън.



5 коментара:

  1. Мише, чудесен начин да похапнеш тази вкусотия!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Позната технология на хапване :)
    Тази постна мусака е много вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Тилия, Дани, благодаря! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много я обичам тази мусака и май по-ми харесват постните варианти! Много апетитно си я поднесла, Мише! А децата са такива сладури - моят син е вече голям мъж, но още пази някои детски навици в храненето, като да си развива сармите, примерно :)))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване