сряда, 30 януари 2013 г.

Бавно печено телешко джоланче с ароматна сол и хрупкави картофки
Обичам този тип рецепти!!! Нямам усещането за вложени много усилия, нямам порязвания и опарени пръсти, поради това, че не гледам в ръцете си, а в детето и говоря през цялото време с него, а резултатът е умопомрачителен!
За целта ви трябва джолан от младо теленце, от млечно най-добре. Ако не намерите, си вземете телешки, но първо трябва да го сварите, защото е мускул и ако го сложите директно във фурната, дори на ниска температура за дълго, ще омекне, но ще бъде жилаво в същото време. Съвети от майка ми.

Необходими продукти:

1-1,5 кг джолан от младо теленце
2 глави стар чесън
мащерка
комбинирана подправка - морска сол, розмарин, естрагон, бял, червен и розов пипер
черен пипер на вкус
1 кг картофи
зехтин
масло

Начин на приготвяне:


    От предната вечер обработваме месото. Ако имате голям джолан, помолете още в месарницата да ви го резнат на две части. За тази рецепта, използвах два малки общо около 1,2 кг. Намазвам ги с разполовена скилидка чесън, щпиковам с чесън и поръсвам с листа мащерка /може и суха, ако не намерите/ и черен пипер. Телешкото не се соли когато се маринова, защото солта стяга месото.
Извадете месото един час преди да го готвите на стайна температура /намалете това време, ако е лято и е горещо/.
Запържете в мазнина от всички страни на висока температура, така че да получи хубав загар.
Подправете с ароматната сол, прехвърлете в глинено гърне или тава и върху всяко парче сложете малко масло. Сипете малко водичка, пуснете 3-4 необелени скилидки чесън и затворете капака. Ако използвате тава, покрийте с фолио. Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна. Ако имате термометър за месо, чудесно. Аз пекох 3 часа и 20 минути и опитвах месото, защото забравих, че имам термометър. Последните 15 минути махнах капака, облях месото със сосчето, поръсих отново с ароматната сол и увеличих фурната на 200 градуса.

   Като извадите гърнето или тавичката извадете чесъна и го стиснете в соса. Затворете капака и пригответе картофките - http://michaelatabakova.blogspot.com/2012/12/blog-post_7582.html.

Бон апети!
4 коментара:

 1. Мише, обичам много телешки джолан!
  И съвсем друг става на бавен огън!
  Твоят изглежда много апетитен!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря ти, мила! Чудесен е, наистина! Хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
 3. Съветът на мама е много полезен! :)
  Апетитно приготвено!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 4. Здравей, Тилия! Радвам се да те видя тук! Благодаря и хубава вечер!

  ОтговорИзтриване