понеделник, 21 януари 2013 г.

Мусака




Не познавам човек, който да не обича мусака. Ето моята любима рецепта, адаптирана от Ева Тонева. Ще си оближете пръстите!

Необходими продукти:

500 гр смляно месо /телешко и свинско/
400 картофи
1-2 глави лук
3 с.л. зехтин
3 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер,
чубрица
магданоз
кимион
сол и черен пипер на вкус

Заливка:
350 гр пълномаслено кисело мляко
3 с.л. брашно
3 яйца
сол

Начин на приготвяне:

1. Загряваме мазнината, добавяме каймата и запържваме за 3-4 минути. Добавяме ситно нарязания лук и подправките. Оставяме на тих огън със затворен капак докато лукът стане прозрачен /около 5 минути/. Отсраняваме сместа от огъня.
2. Добавяме почистените и нарязани на малки кубчета картофи и разбъркваме.
3. Намазваме със зехтин тавичка 20 на 20 см и изсипваме в нея сместа. Ястието се залива с разтвореното в 1 ч.ч. вода доматено пюре.
4. Печем в средно гореща фурна 30-40 мин.
5. Заливаме мусаката със сместа от разбити яйца, кисело мляко, брашно и малко сол.
6. Отново запичаме до златист загар.
Поднесете с кисело мляко и магданоз. Аз я обичам също с копър и чесън.

Бон апети!






Няма коментари:

Публикуване на коментар