четвъртък, 17 януари 2013 г.

Содени питки с мащерка и ленено семе







Днес е Антонов ден! Честит празник на всички празнуващи!
Майка ми заяви, че задължително трябва да спазя традицията и да направя содена питка, за да раздам. Нищо, че сме на диета вкъщи....Аз всеки ден я започвам отново.

Ето и рецептата:

Необходими продукти:

600 г пресято брашно
400 г кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сол, пълна
1 ч.л. сода, пълна
2 с.л. зехтин Екстра Върджин
6-7 клонки мащерка
1 с.л. ленено семе

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и направете кладенче. Вътре сипете киселото мляко, яйцето, солта, содата и зехтина и бъркайте с дървена лъжица. Когато стане на тесто пренесете върху набрашнен плот и месете с ръце. Добавяйте малко по малко лененото семе и листа мащерка.



Когато стане меко и гладко тесто оформете го на топка и оставете да почине 30 минути.




Сега оформете от тестото топки по 100 г всяка /10 бр./. Подредете ги в намазана със зехтин тава и ги сплескайте леко с ръка. С тънък нож направете повърхностни разрези на кръст и поръсете с брашно.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути. Моите се изпекоха за 18 мин.
Резултатът е чудесен на вкус и много добре се съчетава със сирене Ементал.





Рецептата е адаптирана от Бон Апети.



2 коментара: