понеделник, 14 януари 2013 г.

Меден сладкиш с орехи и джинджифил





Днес ви предлагам една много приятна комбинация. Калорична бомба, но пък съставките са полезни! Обещавам ви, че още докато печете сладкиша ще ви стане топло, уютно и няма да имате търпение да го опитате. Важно е да не бързате, защото след всяко парченце ще ви се иска още и още, и така неусетно приятната сладост може да стане доста тежка. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

200 обезсолено масло
125 г кафява захар
75 г мед
150 мл течна сметана
300 г счукани орехи
100 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.л. настърган пресен джинджифил

Намазняваме правоъгълна или квадратна тавичка и застиламе с хартия за печене.
В тенджера на тих огън слагаме маслото, меда и сметаната, докато маслото и захарта се стопят. Бъркаме от време на време.
Смесваме останалите продукти в купа. Изсипваме тази смес към топлия сироп /отстранен от котлона/ и разбъркваме.
Изсипваме получената смес в тавичката и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути или докато придобие златист загар.
Нарязваме след като изстине на малки квадратчета.
Чудесна компания на силно сутрешно кафе.
Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Еми как да не е вкусно? Само като прочетеш съставките и на това сладко изкушение и ти става ясно Мише :)) Много ми допада!

    ОтговорИзтриване
  2. Джинджифилово изкушение :)
    Чудесно е, Мише!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти! На теб усмихната, успешна и вълнуваща!

    ОтговорИзтриване
  4. Мише, току що изядох първото парченце... Страшно ароматен сладкиш! Малко ми напомня на баклава :) Моят стана прекалено сладък, но не съобразих, че медът от рапица е доста по-силен. Със силно черно кафе ще е супер, утре ще пробвам и така :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, привет! Радвам се, че си опитала сладкиша! Много обичам да имам нещо твърде сладко, от което да си хапвам често по малко. Благодаря ти! Пожелавам ти хубава сутрин утре, сладки мисли и усмивки цяла седмица!
      Отивам при теб да разглеждам рецепти и хубави снимки!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Я кажи, Мише, как успяваш да хапваш по малко? :)) Днес сладкишът е мноооого по-хубав от вчера и не мога да се спра :)
      Прекрасна седмица и на теб! :)

      Изтриване
    3. Катя, много ми е трудно, а често по малко се изяжда много! Да ти е сладко :*!

      Изтриване