понеделник, 31 декември 2012 г.

Скъпи приятели и всички вие, които не познавам, но посещавате блога ми, пожелавам ви весело посрещане на Новата 2013 година! Надявам се, че всички вие ще бъдете с любимите си хора и ще прекарате незабравимо! Желая ви здраве и Бог да е с вас!
От мен очаквайте утре, веднага след като се прибера:
Мъфини лайм и кокос и Шоколадови елени

четвъртък, 27 декември 2012 г.

Коледна, бавно печена свинска плешка


      След като видяхме сметката на пълнената пуйка, която свекърва ми приготви, реших аз да направя, това което традиционно се готвеше в моя роден дом за Коледа - Шпикован свински бут или плешка. Ние правехме пуйката за Нова Година. Тази бавно печена свинска плешка видях в списание Меню и веднага реших, че това е моята рецепта. Хубави са постните ястия, но за мен месото е най-хубаво. Пригответе си половин ден, но хубавото е, че докато печете месото можете да свършите куп работа. Ето и рецептата:








Необходими продукти:

1 свинска плешка около 1,5 - 2 кг
160 мл бира
2 с.л. морска сол
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. счукан карамфил
1 ч.л. тъмнокафява захар
червен пипер
1 с.л. мед
4 малки глави лук
1 кг картофи
4 с.л. зехтин или олио
половин глава чесън

Начин на приготвяне:

1. В купа се смесват захарта, солта, джинджифилът, карамфилът и кимионът.
2. Измийте месото, подсушете с хартия. Ако плешката е с кожа, с нож направете ромбчета без да засягате месото. С остър нож се правят дузина прорези. Плешката се слага в тавичка за печене и сместа с подправките се натрива в прорезите. Най-отгоре се намазва обилно с червен пипер и колкото е останало от сместа. Завива се в хартия за печене и се слага в хладилника за 12 до 24 часа.
Месото се изважда от хладилника и се оставя за 1,5-2 часа на стайна температура преди печене. Хартията се отстранява.
3. Фурната се загрява на 130 градуса. Месото се прехвърля в плитка, чиста тава за печене и кожата се подсушава с кухненска хартия. Бирата се излива в тавата, която се покрива плътно с алуминиево фолио. Слага се във фурната и се пече, докато свинското се чувства готово. Това отнема 3-4 часа, като вътрешната температура трябва да достигне 55-60 градуса. Фолиото се отстранява. Прецеждаме бульона ако е необходимо и връщаме във фурната, като увеличаваме температурата на 220 градуса с вентилатор. Печем за още 10 минути.
4. Вадим от фурната месото и го завиваме за 45 минути в алуминиево фолио. Оставяме да почине. Отделяме бульона от тавата, като оставяме съвсем малко. Подреждаме в тавата нарязаните на едро лукчета, които предварително сме оваляли в меда. Слагаме на най-високото ниво, за да се карамелизират.
5. Докато почива месото, приготвяме най-вкусните картофки. Нарязваме на едро картофите и слагаме в тенджера със студена подсолена вода. Когато водата заври, оставяме още 2 минути. Загряваме зехтина или олиото в тавата на 200 градуса. Ако загрее прекалено бързо, а картофите не са готови, намалете фурната докато ги сложите. Оставете картофите за 5 минути в гевгир и след това прехвърлете в тавата. Посолете ги /може да поръсите и черен пипер или ароматна сол/, добавяме скилидките чесън, необелени. На 20 минути разбъркваме. Печем до готовност. Стават с препечена коричка и меки отвътре.

Отнема време, но си заслужава да опитате! Наздраве!

Мус от патладжан




Необходими продукти:

1 патладжан
1/2 връзка магданоз
50-100 мл сметана, на вкус
зехтин
1/2 скилидка чесън

Нарежете патладжана на филии, посолете и оставете за 1 час. Полейте обилно със зехтин и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Обелете и пасирайте заедно с листата магданоз и половин скилидка чесън. Добавете сметаната и разбъркайте. Посолете, ако е необходимо.
Сервирайте с топла питка или препечен хляб. Чудесно предястие!





адаптирано от GoodFood

вторник, 25 декември 2012 г.

Коледни меденки





Изключително вкусни и ароматни меденки, които намерих в блога на Luluto. Неволно малко промених тестото, защото в 5 часа сутринта сложих повече масло. Ще напиша и двата варианта, но имайте предвид, че с повече масло тестото е много капризно за работа и се къса. Аз взимах малки топки, разточвах, изрязвах 2-3 фигурки и прибирах във фризера за няколко минути. Опаковани в прозрачен целофан и панделка, тези меденки са чудесен подарък, който вярвам ще зарадва всеки, особено децата.





Ето и рецептата:

Необходими продукти:

150 г кафява захар
200 г  мед - ако се е захаросал, трябва предварително да го разтопите на водна баня
1 яйце
150 г меко масло /аз сложих 250/
550 г бяло брашно /добавих към 150-200 г брашно, когато тестото беше готово/
2 ч.л.сода за хляб
щипка индийско орехче
щипка джинджифил
1 ч.л. канела
карамфил
ром или есенция /2 ампулки/


За декорация използвах бял айсинг /160 г пудра захар, 1 белтък, 1 и 1/2 ч.л. пресен лимонов сок/, зелен и червен фондан, цветна захар, цветни топчета - различни форми и цветове.


Начин на приготвяне:

Захарта и меда разтапяме на слаб огън. Слага се содата и веднага се маха от котлона. Сместа изсипваме в дълбока купа, добавяме яйцето, маслото и двете лъжици ром и разбиваме с миксер до получаване на пухкава смес. Прибавяме брашното и подправките и омесваме гладко тесто. Завийте във фолио и приберете в хладилника за няколко часа.
Вадите, разточвате на кора с диаметър около 0,5 см и изрязвате сладките с помощта на формички. Подреждате фигурките в тава върху сладкарска хартия и печете в предварително загрята фурна (170 градуса) за около 8-10 минути. Декорирайте, когато се охладят.















Светли празници!!!




Постна погача






Честита Коледа! Пожелавам ви здраве, сбъднати мечти и благополучие! Нека има уют в домовете и сърцата ви, които никога да не спират да мечтаят. За всички кулинари - безспирно вдъхновение!

За Бъдни вечер аз направих погачата, въпреки че съм най-млада. Също тиквеник и коледни сладки. Много се гордея с погачата ми, защото правя за първи път, а и нямам много опит в месенето. Стана чудесна и не беше трудно. Избрах я от блога на Ева Тонева - един от любимите ми!
Тази погача е много вкусна, става на конци като козунак и е пухкава. Аз лично снощи си хапнах най-много от нея. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
20 гр прясна мая
400 мл топла вода
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. сол - равна
750-800 гр брашно

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в 100 мл топла вода, покрийте и оставете да втаса 10-15 минути.
В голяма купа изсипете течните продукти и втасалата мая, разбъркайте.
Постепенно прибавяйте пресятото брашно и солта, бъркайте с лъжица.
Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, извадете го върху набрашнена повърхност и омесете прибавяйки по малко брашно.
Тестото трябва да е меко за да стане пухкава и мека погачата.
Намазнете голяма купа и тестото, покрийте ги с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около 1 час.
Аз оформих погачата като разточих тестото на голям правоъгълник, намазах със зехтин и завих на руло. Разрязах рулото по дължина като не стигнах до края. Оставих 4-5 см и от неразрязания край започнах да сплитам погачата и да завъртам на охлюв.
Оставих я да втаса отново за около 20-30 минути.
През това време загрейте фурната до 180 градуса.
Печете питката 20-40 минути, ако погачата се запича много бързо, може да намалите температурата до 160 градуса.
Готовата погача намажете още топла с разтвор от 1 с.л. захар, 1 с.л. вода и няколко капки зехтин/олио/.
Ето оригиналната: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=105:postnapogacha&catid=7:pitiipogachi&Itemid=9

Пожелавам ви Светли празници и успехи в кухнята!

неделя, 23 декември 2012 г.

Очаквайте утре медени джинджъри, елхи и още коледни мотиви и постна погача.

събота, 15 декември 2012 г.

Хусарски понички








Необходими продукти:

225 г брашно от спелта тип 630 на Алнатура
50 г тръстикова захар
1/2 ванилова пръчка (сърцевината)
1/2 лимон (кората му)
1 яйце
130 г кокосово масло
100 г сладко от малина или горски плодове


Начин на приготвяне:

1. Омесете брашното, захарта, ванилията, лимонената кора, яйцето и маслото до тесто. Оформете топка, увийте я в найлоново фолио и оставете на хладно за час.
2. Затоплете печката до 180 градуса. Оформете от тестото топки с големина на орех и ги поставете в тавичка, покрита с хартия за печене. С дръжката на лъжица издълбайте във всяка сладка вдлъбнатина и я запълнете след това със сладкото.
3. Печете сладките 15 минути до получаване на светлокафява коричка. Когато изстинат ги поръсете с пудра захар и доукрасете.

Невероятно вкусни са! Рецептата е на Алнатура, но аз леко я промених.

понеделник, 10 декември 2012 г.

Снежни кокосови топки






Необходими продукти:

4 яйца
200 гр кафява захар
1 щипка сол
80 г брашно от спелта
40 г царевично нишесте
40 г разтопено масло
200 г кокосово мляко
200 г сметана
100 г бял шоколад
1 пръчка ванилия
150 г кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Разбийте яйцата, 120 г захар и солта до обем 4 пъти по-голям от техния. Добавете внимателно брашното, нишестето и маслото.
3. Разстелете тестото върху тавичка с хартия за печене и печете 20 мин. Изберете голяма тава, за да остане ниско тестото. Извадете и оставете да изстине.
4. Затоплете кокосовото мляко. Добавете сърцевината на ванилията заедно със шоколада и 80 г захар към млякото. Разбърквайте докато шоколадът се разтопи. Оставете да изстине и тогава добавете сметаната.
5. Натрошете внимателно бисквитеното тесто, смесете с кокосовата маса  и оставете да попие за 10 минути.
6. Оформете топки, големи колкото орех и ги оваляйте в кокосовите стърготини.

източник: Алнатура

четвъртък, 6 декември 2012 г.

Коледни сладки звезди



 
    Наистина са много вкусни! Видях ги при Luluto, там където се забравям обикновено.
Понякога ми омръзва готвенето, но сега съм в продуктивен период, така че очаквайте още....




Необходими продукти:

60 г меко масло
60 кокосово масло
½ ч.чаша кафява захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
2 с. л. изцеден сок от лимон
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1 ч.л. бакпулвер
сладко от ягоди за слепване
кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

С миксер се разбиват маслата със захарта, прибавя се яйцето и се бие докато сместа стане кремообразна. Прибавят се брашното, лимоновия сок, лимоновата кора, бакпулвера и се замесва средно меко тесто. Оставя се в хладилника за около час да стегне. Разточва се на кора с дебелина около 0,3 мм и се нарязват формичките.
Подреждат се в тава върху  хартия за печене и се слагат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути. Изчакват се да изстинат и се слепват със сладкото.Търкулват се в кокосови стърготини.













Можете да ги оставите съвсем семпли, също са много красиви!









Ето една идея за елхички:






   








http://luluto.blogspot.com/2011/12/blog-post_17.html