сряда, 28 ноември 2012 г.

Лимонов кейк с рикота от Сардиния






Необходими продукти:

75 г масло
170 г захар
75 г рикота
3 яйца, отделени жълтъци от белтъци
175 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон
45 мл свеж лимонов сок
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Изберете тава или форма около 22 см. Постелете с хартия за печене, намажете с масло и поръсете с брашно.
Включете фурната на 180 градуса.
2. Разбийте маслото и захарта. Добавете рикота, разбийте. След това един по един жълтъците, 30 г брашно, лимоновата кора и лимоновия сок. Сложете бакпулвера в останалото брашно, добавете го към сместа и разбийте. Не бъркайте прекалено дълго сместа с миксера.
3. Разбийте белтъците с щипка сол докато можете да обърнете купата без да помръдва сместа. Внимателно ги добавете към тестото като бъркате с дървена лъжица до получаване на еднородна смес.
4. Излейте тестото в тавичката и печете 35 мин или докато извадите клечка, забита в средата чиста.
5. Оставете кейка да почине 10 минути преди да го извадите върху решетка.
Поръсете щедро с пудра захар преди сервиране.

The complete book of Italian cooking - Carla Capalbo
    

 

  
  
 



вторник, 27 ноември 2012 г.

Супа броколи с чесново хлебче и лимон

Броколите са много полезни, но малко хора ги обичат. Ако сте от тях, ви препоръчвам да опитате тази супа, въпреки това. Понякога, за да обикнем една храна, тя трябва да е приготвена по-различно или да изглежда интересно. 






Необходими продукти за 6 порции:

675 г розички броколи /аз добавих и мoрковчета/
1.75 л пилешки или зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус и по желание
30 мл свеж лимонов сок

За сервиране:

6 филии препечен бял хляб
1 скилидка чесън /отстранете кълна по средата/, разрязана на две
настърган пармезан
2-3 с.л. заквасена сметана


Начин на приготвяне:

1. Започваме като с малък нож обелваме стъбълцата на броколите и разделяме на малки розички.
2. Загряваме бульона в тенджерка или касерола, добавяме броколите и варим 30 минути или до омекване.
3. Пюрираме половината супа и връщаме към останалата. На този етап можете сами да прецените каква да е гъстотата на супата. Аз я предпочитам като крем супа. Подправяме със сол, пипер по желание и лимонов сок. Добавете сметаната и разбъркайте добре.
4. Непосредствено преди сервиране, препечете хляба, нарежете на триъгълници и натъркайте с чесъна. Поставете по 4 хлебчета на дъното на чинията, в която ще сервирате. Полейте с 1-2 черпака и настържете малко пармезан.  

По Карла Капалбо - The complete book of Italian cooking 
  



  


понеделник, 26 ноември 2012 г.

Сьомга в коричка със спанак

Това е моя много любима рецепта и въпреки че изглежда сложно на пръв поглед, уверявам ви не е така! Чудесна е, ако искате да впечатлите гости. Задължително комбинирайте със салата и бяло вино, например Совиньон Блан, който е подходящ при консумиране на риба, защото добре изчиства небцето. Така ще можете да се насладите на всяка хапка без да ви става тежко.






Необходими продукти:

3 с.л. зехтин
2 глави лук шалот, ситно нарязани
3 скилидки чесън, ситно нарязани

250 г спанак, нарязан
2 с.л. копър
1 с.л. див лук
2 и 1/2 с.л. сметана
6 кори за баница /всяка с размери 38 на 30 см - общо 125 г/
2 филета сьомга по 350 г, без кожата

Начин на приготвяне:  

1. Загрейте 2 с.л. от зехтина в голям незалепващ тиган. Сложете лука шалот и пържете 2-3 мин, докато омекне. Добавете чесъна. След 3-4 мин свалете от огъня и добавете спанака. Разбъркайте, за да омекне от топлината. Прецедете и подсушете спанака добре! Прибавете копъра и дивия лук, сол и пипер на вкус и оставете да изстине.
2. Загрейте фурната на 200 градуса или на 180 с обдухване. Застелете тава с хартия за печене. Когато плънката изстине, добавете сметаната и разбъркайте. На работния плот поставете една от корите с късия край към вас. Намажете със зехтин, отгоре поставете още 4 кори, като намажете всяка от тях.
3. На около 1/3 от дължината на кората поставете напречно едно от филетата. Страната, на която е била кожата да е нагоре. Подправете със сол и пипер. Върху филето поставете охладената плънка. Отгоре поставете другото филе, надолу със страната, на която е била кожата. Отново подправете. Прегънете върху сьомгата късия край на корите, който е към вас, след това прегънете и другия край, за да увиете напълно сьомгата, като леко я повдигнете, за да мине кората отдолу. Сгънете краищата на корите максимално спретнато.
4. Намажете отвън с още зехтин. Начупете последната кора, леко я притиснете отгоре като оформите големи дипли и внимателно намажете със зехтин.   
5. Прехвърлете оформения пакет в тавата. Печете 25 мин, докато корите станат хрупкави и златисти. Ако започнат да покафеняват прекалено бързо, покрийте без да притискате, с алуминиево фолио.




 
 
  
 6. Извадете от фурната и изчакайте 2-3 мин, преди да нарежете.


GoodFood






Пилешко руло със зеленчуци, сирена и зелени маслини

Оригиналната рецепта от книгата на Карла Капалбо е с пуешки гърди, но с пиле също става много апетитно.



 

  Необходими продукти:


4 бр. пилешки гърди или 2 бр. пеперуди, почистени от кости, кожа или мазнина
1 морков, нарязан на малки пръчици 1,5-2 см
1 средна тиквичка, нарязана на пръчици 1,5-2 см
3 топени сиренца Бейбибел или 60 г
2 средички на тънки филийки бял хляб, накиснати в малко прясно мляко
10 зелени маслини, нарязани на дребно
1 скилидка чесън /отстранявайте кълна вътре/
60 г ситно нарязан пресен магданоз
60 г ситно нарязан пресен босилек
1 яйце
1/8 настъргана лимонова кора
30 г настърган пармезан /Пармиджано Реджано/
сол и пипер на вкус
250 мл пилешки бульон
1 лимон, нарязан на дебели резени


Начин на приготвяне:

1. Започваме с обработка на месото. Ако сте купили пилешки пеперуди, ги разделете на две. Така ще получите 4 филета. Измийте месото. Разрежете всяко филе по следния начин, без да стигате до края, за да получите едно по-тънко голямо парче:





2. Сега начукайте месото, докато стане тънко, но без да се къса.
3. Загрейте фурната на 200 градуса. Морковите и тиквичките сложете за 2 минути във вряща вода. Изцедете в гевгир. Добавете топеното сирене, нарязано на същите пръчици. Карла използва шунка.
4. В купа намачкайте хляба, прибавете маслините, чесъна, билките, яйцето, лимоновата кора и пармезана.
5. Вземете всяко филе и разпределете от хлебната смес без да стигате до края. Отгоре разпределете зеленчуковия микс. Завъртете на руло.



6. Загрейте зехтина в тавата. Сложете рулото и облейте от всички страни. Извадете от фурната тавата и добавете бульона. Подредете лимоновите резени около месото. Покрийте и върнете във фуната.





7. След 15 минути, открийте тавата, махнете лимоните и полейте рулото. Продължете готвенето без да покривате за 20 мин за пилешко и 25-30 мин за пуешко. Поливайте със сосчето периодично.
Оставете рулото да почине поне 10 минути преди да режете. Можете да добавите масло в бульона след като извадите от фурната. Сервирайте като полеете филийките със сос. Можете да сервирате и студено като предястие. Тогава режете филийките непосредствено преди сервиране и не поливайте със сос.



 
The complete book of Italian cooking - Carla Capalbo
  

    
    
  

 

петък, 23 ноември 2012 г.

Крем супа от карфиол и тиквичка





Необходими продукти:

1/4 глава малък карфиол или 4-5 големи розички от замразен на Бондюел
1/2 малка тиквичка
20 мл адаптирано мляко или 20 мл прясно мляко или 1/2 с.л. заквасена сметана или 1/2 с.л. кисело мляко или сирене - според възрастта на детето и по ваш вкус, разбира се
копър
малко сол

Начин на приготвяне:

Разбира се знаете, че ако използвате пресен карфиол ще ви е нужно малко повече време за варене в леко подсолена вода. Ако използвате замразен можете да го сложите заедно с тиквичката. Нея обелете и нарежете на две по дължина, за да ви е по-лесно да я изчистите после. След като се свари карфиолът го накъсайте на още по-малки розички и почистете, ако е необходимо. Почистете тиквичката от семките. 
Сега можете да пасирате зеленчуците с много малко от бульона и преценете ако трябва да добавите. При положение, че ще искате крем супата с мляко /за бебе най-рано на 12 м/, оставете по-гъста консистенция. Млякото трябва да бъде леко затоплено. Ако предпочитате кисело мляко или заквасена сметана, супата не трябва да е гореща. Ако я приготвяте за бебе /след 10-ти месец/, добавете кърма или адаптирано мляко /разтворено според указанията на кутията/. Приготвена по този начин трябва да се консумира веднага от бебето.
Поръсете с много ситно нарязан копър.
За мен аз слагам добре намачкан чесън, посолявам и добавям 1 с.л. заквасена сметана.

 
     

Пастет от авокадо и домат








Необходимо ви е едно авокадо и половин малък домат, почистен от семките и ципата, една или половин скилидка чесън, сол и зехтин на вкус. Всичко се разбива в блендер, робот или с пасатор.
Чудесна разядка върху препечена филийка или за барбекю. 

четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Домашно песто дженовезе

 


Необходими продукти:

2-3 с.л. кедрово семе /орехови ядки, слънчогледово семе/
10 листенца пресен босилек /1 ч.л. сух босилек/
30-40 г пармезан
1 скилидка чесън
6 с.л. зехтин /50-60 мл/
сол на вкус


Начин на приготвяне:

Размесваме всичко съставки без зехтина в хаванче. Когато се получи гъста каша, наливаме зехтина. Разбъркваме добре.
Настъргваме 30-40 г пармезан, поръсваме с него пестото, доливаме още малко зехтин.

по Иван Звездев





Бяла риба с домати, маслини и билки





 Необходими продукти:

4 рибни филета - лаврак, костур, треска, ципура
100 г нарязани маслини каламата
200 г чери домати, нарязани
2 стръка мащерка
1 ч.л. сух босилек
1 с.л. бял балсамов оцет
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:

1. Смесват се доматите, маслините и подправките.
2. Филетата се поставят в тавичка, посоляват се и се поръсват с черен пипер на вкус.
Върху тях се слага по 1-2 лъжици от сместа, поръсват се със зехтин и се слагат в загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути.
3. Отделените сокове от печенето се смесват с балсамовия оцет. С получения сос се залива изпечената риба и се поднася.










От всички риби, с които съм пробвала тази рецепта, ципурата беше най-сполучлив вариант. Нейният фин вкус чудесно се комбинира с останалите съставки. Поднасям я с брускети с маслини. Нарязвам тънки филийки пълнозърнест хляб или разполовявам малки питки, поливам със зехтин, изпичам на 180 градуса, докато станат хрупкави. Като изстинат малко ги нарязвам на тънки резени по дължината на филията и намазвам с маслинова паста. Друг вариант е да добавите към пастата, пресни домати и зелени чушки, нарязани на ситно и да печете намазаните с тази смес филийки за кратко.
  










Рецептата адаптирах от списание Меню, бр.59, 2012.
Ето и тяхната препоръка: "Ето един случай, в който е по-добре рибата да се съчетае с червено вино, стига то да е семпло, с по-леко тяло и охладено." 


вторник, 20 ноември 2012 г.

Печена тиква с мед и орехи



Ето я :))))))! 
Загрявам фурната на 200 градуса и слагам почистена, небелена половинка тиква. Оставям да се изпече хубаво и накрая поръсвам със захар и включвам на 250 градуса докато се карамелизира. Поднесена с мед и орехи на мен ми е любима!!!


петък, 16 ноември 2012 г.

Бяла лазаня със спанак и сирена




Много обичам да експериментирам и да правя мои версии на рецепти. Тази лазаня е една от тях. Оригиналът можете да намерите в линка накрая. Той е на моята приятелка Ани, една от моите вдъхновителки, след майка ми, разбира се!


Необходими продукти:

1 кутия кори за лазаня /без предварително готвене/
500 гр спанак
1 връзка пресен лук
сол

Продукти за белия сос:

50 г масло
60 г брашно
200 мл пълномаслено прясно мляко
100 мл сметана за готвене
300 мл бульон

Продукти за плънката от сирена:

1 опаковка Котидж сирене или Рикота
100 г пармезан
2 шепи нарязан на ситно пресен босилек
150 г краве сирене
2 яйца

150 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

1. Пригответе белия сос. Течната сметана да бъде на стайна температура, а млякото леко затоплено /около 40-50 градуса/. В незалепващ тиган и на тих огън сложете бучката масло. Като се разтопи напълно сложете брашното и бъркайте с дървена лъжица. Разредете с бульона като добавяте постепенно при непрекъснато бъркане. След това добавете по същия начин и млякото. Накрая идва ред на сметаната. Сосът не трябва да е много гъст, нито течен. Да бъде малко по-гъст от палачинковото тесто.
2. Измийте спанака и пресния лук. Запържете леко лука в тиган и добавете накъсания спанак, посолете по ваш вкус и задушете за 1-2 минути.
3. Плънката от сирена се приготвя като първо в купа разбиете двете яйца. Добавете Котидж сиренето или Рикота, настъргания пармезан и краве сиренето. Поръсете с пресния босилек и разбъркайте.

Сега идва ред на сглобяването:

1. Необходима ви е правоъгълна тава, в която да се събират три кори, разположени вертикално.
2. На дъното на тавата или йената разлейте 2 черпака от белия сос и разпределете по цялото дъно.
3. Сложете три кори и върху тях разпределете половината спанак с пресен лук.
4. Полейте с два черпака от белия сос.
5. Покрийте с нов пласт кори.
6. Разпределете равномерно плънката от сирена.
7. Покрийте с нов пласт кори.
8. Разпределете втората половина от спанака.
9. Полейте с два черпака от белия сос.
10. Завършете с пласт кори.
11. Полейте обилно с останалия сос.

Покрийте с алуминиево фолио тавата и печете 40 минути в студена фурна на 200 градуса. Като изтече това време извадете тавата, махнете фолиото, разпределете настъргания кашкавал и върнете във фурната за 5-10 минути до златисто.
Оставете лазанята да почине 10 минути и поднесете веднага с любима салата.
Гарантирам ви чудесно преживяване!

http://vkusnoteka.blogspot.com/2012/05/blog-post_29.html


Банички с крема сирене и сушени домати




Необходими продукти:

8 кори за баница на сач
250 г крем-сирене
50 г смляни орехи
2 с.л. песто
2 с.л. сушени мариновани домати, ситно нарязани
2 с.л. зехтин или песто за корите
ленено семе 

Начин на приготвяне:

1. За пълнежа крем-сиренето се разбърква с орехите, пестото и сушените домати.
2. Корите се нарязват по дължина на ленти с ширина 10 см. Намазват се със зехтин или песто. В единия ъгъл на всяка лента се слага по лъжица от пълнежа и се завива на триъгълник. Полученият триъгълник се навива нагоре и надолу по дължината на листа до края. Може да се намажат с разбито яйце и да се поръсят със сусам или ленено семе. 
3. Баничките се запичат 10 минути във фурна на 180 градуса. 

Можете да експериментирате с всякакъв вид плънка. Аз съм ги правила с крема сирене и спанак и бяха много сполучливи.
Да ви е сладко!

сп. Меню, бр.60 
    

събота, 10 ноември 2012 г.

Пилешка супа със спанак и застройка









Необходими продукти:

1 пилешко бутче
4-5 връзки спанак
1 морков
1 малка глава лук
1 био пилешки бульон Алнатура
4 с.л. дребна паста, ориз или фиде
1 жълтък
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. заквасена сметана, по желание при сервиране

Начин на приготвяне:

Измийте месото и сложете да поври в тенджера на котлона като отстранявате внимателно пяната. Добавете ситно нарязаните лук и морков, посолете леко и сложете кубчето бульон. Когато поомекнат зеленчуците, извадете бутчето и нарежете на дребно месото. Оставете на страна. В бульона добавете ситно нарязания спанак и намалете котлона на 2 /от 9/. Върнете месото обратно. Сега можете да застроите супата със киселото мляко и добавения в него жълтък. Превключете на 4 и бъркайте 10 минути. Сложете фидето или пастата за указаното време /обикновено 3 мин, това значи на 7-мата минута от застройката/.
Сервирайте със ситно нарязан магданоз и заквасена сметана. Ако предлагате супата на бебе или малко дете, нека да се приготви непосредствено преди сервиране.

Бирени пуешки каренца с пресно зеле




Необходими продукти:

500 г пуешки каренца от бут
1 голяма глава лук
тъмна бира
червен пипер
3-4 дафинови листа
1 малка зелка
3-4 пресни моркова
пилешки бульон /аз ползвам био бульоните Алнатура/
сол
черен пипер /аз не ползвам, заради малкия/


Начин на приготвяне:

Първо ще мариноваме месото. Измийте каренцата и сложете в дълбока, голяма купа. Полейте ги със зехтин и поръсете едно по едно с червен пипер. Нарежете на полумесеци лука и слагайте между всеки две каренца. Сложете и дафиновите листа и полейте с бира, така че да се покрият. Нека маринованото месо да остане така на стайна температура около 1 час /ако е много топло го приберете в хладилника и извадете 20 мин преди готвене/.







Нарежете зелето, настържете морковите и задушете в зехтин и малко вода. Като омекне малко добавете сол, червен пипер и бульона. Добавете топла вода колкото да се покрие зелето и оставете на котлона под капак за 10 мин.
Прехвърлете зелето в тава, подредете каренцата. Нека да бъдат покрити, за да се готвят във соса. Покрийте тавата с фолио и печете на 180 градуса до готовност. Аз изсипвам и маринатата вътре без лука. Но преценете да не стане много соса, по-добре по-малко и ако трябва добавяйте. Към края на готвенето, след около 1 - 1 1/2 часа добавете обелен и ситно нарязан домат и махнете фолиото, за да се изпече.
Сервирайте с бял хляб и чаша вино или тъмна бира. 
Добър апетит!






 




петък, 9 ноември 2012 г.

Жълт крем с бишкоти






Този изключителен крем знам от моята приятелка Нора. С него можете да приготвите бисквитена торта, да поднесете със сладко или пресни горски плодове, поръсени с пудра захар. Резултатът ще е все чудесен. Детето ми много го обича! Подходящ е за деца над 18 месеца, а горските плодове пресни след 3 годинки.


Необходими продукти:

1 л прясно  мляко
7 с. л. брашно
7 с. л. захар
3 жълтъка
2 ванилии
50 гр краве масло

Начин на приготвяне:

1. Смесва се брашното със захарта.
2. Жълтъците с 1/3 от млякото -студено.
3. Яйчната смес се прибавя към сухата и се обърква хубаво на ниска степен.
4. Останалото мляко се слага да заври.
5. Внимателно и постепенно се смесва студената смес с горещото мляко и се връща на слаб до умерен котлон като се бърка непрекъснато до сгътстяване.
6. Като се дръпне от котлона се добавят маслото и ванилията.
7. Кремът се изсипва в купички с бишкоти или бисквити.
8. Най-отгоре сложете пласт от сладко от боровинки, ягоди или горски плодове.


 http://www.moetodete.bg/recipe_321.html





сряда, 7 ноември 2012 г.

Крем супа от червена леща и зеленчуци



Ще ви предложа една изключително вкусна супа, която става много бързо. Идеята за тази рецепта дойде след като се чудех по какъв начин да накарам синът ми да яде леща. Реших, че ако сложа много зеленчуци, така че нейният вкус да не преобладава, ще имам успех. Така и стана. Моето капризно и взискателно 2-годишно момче я хареса много, както и аз.



Необходими продукти:

150 г червена леща
1/2 малка глава лук
1 морков
1 картоф
1 червена чушка 
1/2 пилешки бульон Алнатура
няколко малки парченца тиква /100-150 г/
1-2 с.л. зехтин
малко сол 
червен пипер
магданоз

Начин на приготвяне:

В касерола задушаваме ситно нарязаните лук, морков и картоф. Когато са полуготови добавяме лещата, чушката, тиквата, бульона, червения пипер и малко сол. Доливаме вода, колкото да покрие зеленчуците. След това добавяме ако е необходимо. Когато всичко уври, пасираме и поднасяме с магданоз.