четвъртък, 27 декември 2012 г.

Коледна, бавно печена свинска плешка


      След като видяхме сметката на пълнената пуйка, която свекърва ми приготви, реших аз да направя, това което традиционно се готвеше в моя роден дом за Коледа - Шпикован свински бут или плешка. Ние правехме пуйката за Нова Година. Тази бавно печена свинска плешка видях в списание Меню и веднага реших, че това е моята рецепта. Хубави са постните ястия, но за мен месото е най-хубаво. Пригответе си половин ден, но хубавото е, че докато печете месото можете да свършите куп работа. Ето и рецептата:








Необходими продукти:

1 свинска плешка около 1,5 - 2 кг
160 мл бира
2 с.л. морска сол
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. счукан карамфил
1 ч.л. тъмнокафява захар
червен пипер
1 с.л. мед
4 малки глави лук
1 кг картофи
4 с.л. зехтин или олио
половин глава чесън

Начин на приготвяне:

1. В купа се смесват захарта, солта, джинджифилът, карамфилът и кимионът.
2. Измийте месото, подсушете с хартия. Ако плешката е с кожа, с нож направете ромбчета без да засягате месото. С остър нож се правят дузина прорези. Плешката се слага в тавичка за печене и сместа с подправките се натрива в прорезите. Най-отгоре се намазва обилно с червен пипер и колкото е останало от сместа. Завива се в хартия за печене и се слага в хладилника за 12 до 24 часа.
Месото се изважда от хладилника и се оставя за 1,5-2 часа на стайна температура преди печене. Хартията се отстранява.
3. Фурната се загрява на 130 градуса. Месото се прехвърля в плитка, чиста тава за печене и кожата се подсушава с кухненска хартия. Бирата се излива в тавата, която се покрива плътно с алуминиево фолио. Слага се във фурната и се пече, докато свинското се чувства готово. Това отнема 3-4 часа, като вътрешната температура трябва да достигне 55-60 градуса. Фолиото се отстранява. Прецеждаме бульона ако е необходимо и връщаме във фурната, като увеличаваме температурата на 220 градуса с вентилатор. Печем за още 10 минути.
4. Вадим от фурната месото и го завиваме за 45 минути в алуминиево фолио. Оставяме да почине. Отделяме бульона от тавата, като оставяме съвсем малко. Подреждаме в тавата нарязаните на едро лукчета, които предварително сме оваляли в меда. Слагаме на най-високото ниво, за да се карамелизират.
5. Докато почива месото, приготвяме най-вкусните картофки. Нарязваме на едро картофите и слагаме в тенджера със студена подсолена вода. Когато водата заври, оставяме още 2 минути. Загряваме зехтина или олиото в тавата на 200 градуса. Ако загрее прекалено бързо, а картофите не са готови, намалете фурната докато ги сложите. Оставете картофите за 5 минути в гевгир и след това прехвърлете в тавата. Посолете ги /може да поръсите и черен пипер или ароматна сол/, добавяме скилидките чесън, необелени. На 20 минути разбъркваме. Печем до готовност. Стават с препечена коричка и меки отвътре.

Отнема време, но си заслужава да опитате! Наздраве!

2 коментара:

  1. Мише, с тези подправки си представям вкуса...
    А и бавното печене я прави перфектна!
    Благодаря за споделената рецепта!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани! Хубава вечер и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване