вторник, 25 декември 2012 г.

Коледни меденки





Изключително вкусни и ароматни меденки, които намерих в блога на Luluto. Неволно малко промених тестото, защото в 5 часа сутринта сложих повече масло. Ще напиша и двата варианта, но имайте предвид, че с повече масло тестото е много капризно за работа и се къса. Аз взимах малки топки, разточвах, изрязвах 2-3 фигурки и прибирах във фризера за няколко минути. Опаковани в прозрачен целофан и панделка, тези меденки са чудесен подарък, който вярвам ще зарадва всеки, особено децата.





Ето и рецептата:

Необходими продукти:

150 г кафява захар
200 г  мед - ако се е захаросал, трябва предварително да го разтопите на водна баня
1 яйце
150 г меко масло /аз сложих 250/
550 г бяло брашно /добавих към 150-200 г брашно, когато тестото беше готово/
2 ч.л.сода за хляб
щипка индийско орехче
щипка джинджифил
1 ч.л. канела
карамфил
ром или есенция /2 ампулки/


За декорация използвах бял айсинг /160 г пудра захар, 1 белтък, 1 и 1/2 ч.л. пресен лимонов сок/, зелен и червен фондан, цветна захар, цветни топчета - различни форми и цветове.


Начин на приготвяне:

Захарта и меда разтапяме на слаб огън. Слага се содата и веднага се маха от котлона. Сместа изсипваме в дълбока купа, добавяме яйцето, маслото и двете лъжици ром и разбиваме с миксер до получаване на пухкава смес. Прибавяме брашното и подправките и омесваме гладко тесто. Завийте във фолио и приберете в хладилника за няколко часа.
Вадите, разточвате на кора с диаметър около 0,5 см и изрязвате сладките с помощта на формички. Подреждате фигурките в тава върху сладкарска хартия и печете в предварително загрята фурна (170 градуса) за около 8-10 минути. Декорирайте, когато се охладят.















Светли празници!!!




2 коментара:

  1. Прекрасни сладки си направила Мише. Много весели. Дори има и декорирани с фондан. Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Ани, много си мила! Да знаеш, че с трепет чакам Новогодишната нощ!

    ОтговорИзтриване