вторник, 25 декември 2012 г.

Постна погача






Честита Коледа! Пожелавам ви здраве, сбъднати мечти и благополучие! Нека има уют в домовете и сърцата ви, които никога да не спират да мечтаят. За всички кулинари - безспирно вдъхновение!

За Бъдни вечер аз направих погачата, въпреки че съм най-млада. Също тиквеник и коледни сладки. Много се гордея с погачата ми, защото правя за първи път, а и нямам много опит в месенето. Стана чудесна и не беше трудно. Избрах я от блога на Ева Тонева - един от любимите ми!
Тази погача е много вкусна, става на конци като козунак и е пухкава. Аз лично снощи си хапнах най-много от нея. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
20 гр прясна мая
400 мл топла вода
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. сол - равна
750-800 гр брашно

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в 100 мл топла вода, покрийте и оставете да втаса 10-15 минути.
В голяма купа изсипете течните продукти и втасалата мая, разбъркайте.
Постепенно прибавяйте пресятото брашно и солта, бъркайте с лъжица.
Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, извадете го върху набрашнена повърхност и омесете прибавяйки по малко брашно.
Тестото трябва да е меко за да стане пухкава и мека погачата.
Намазнете голяма купа и тестото, покрийте ги с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около 1 час.
Аз оформих погачата като разточих тестото на голям правоъгълник, намазах със зехтин и завих на руло. Разрязах рулото по дължина като не стигнах до края. Оставих 4-5 см и от неразрязания край започнах да сплитам погачата и да завъртам на охлюв.
Оставих я да втаса отново за около 20-30 минути.
През това време загрейте фурната до 180 градуса.
Печете питката 20-40 минути, ако погачата се запича много бързо, може да намалите температурата до 160 градуса.
Готовата погача намажете още топла с разтвор от 1 с.л. захар, 1 с.л. вода и няколко капки зехтин/олио/.
Ето оригиналната: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=105:postnapogacha&catid=7:pitiipogachi&Itemid=9

Пожелавам ви Светли празници и успехи в кухнята!

1 коментар:

  1. Честито Рождество!
    Чудесна погача!
    Страхотна майсторка си, Мише!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване