сряда, 28 ноември 2012 г.

Лимонов кейк с рикота от Сардиния






Необходими продукти:

75 г масло
170 г захар
75 г рикота
3 яйца, отделени жълтъци от белтъци
175 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон
45 мл свеж лимонов сок
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Изберете тава или форма около 22 см. Постелете с хартия за печене, намажете с масло и поръсете с брашно.
Включете фурната на 180 градуса.
2. Разбийте маслото и захарта. Добавете рикота, разбийте. След това един по един жълтъците, 30 г брашно, лимоновата кора и лимоновия сок. Сложете бакпулвера в останалото брашно, добавете го към сместа и разбийте. Не бъркайте прекалено дълго сместа с миксера.
3. Разбийте белтъците с щипка сол докато можете да обърнете купата без да помръдва сместа. Внимателно ги добавете към тестото като бъркате с дървена лъжица до получаване на еднородна смес.
4. Излейте тестото в тавичката и печете 35 мин или докато извадите клечка, забита в средата чиста.
5. Оставете кейка да почине 10 минути преди да го извадите върху решетка.
Поръсете щедро с пудра захар преди сервиране.

The complete book of Italian cooking - Carla Capalbo
    

 

  
  
 



6 коментара:

  1. Чудесен е!
    И ухае страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани! Радвам се, че ти харесва!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни предложения виждам в блога ти. Това е поредното. Поздравления за рецептата и избора точно на лимонов аромат :)

    Усмихнат ден ти желая, Мишел :)

    ОтговорИзтриване
  4. Федора, благодаря за хубавите думи! Много неща съм си набелязала от твоя блог :))))! Пожелавам ти много слънчев и усмихнат ден,изпълнен с вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  5. Лимоновият кейк е страхотен Мише. С рикотата става леко влажен, малко като чийзкейк. Аз нали го правих по рецепта на Ева Тонева. Страхотен е!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, наистина е чудесен! Аз на Ева правих лимоновия кекс преди време и тогава разбрах, че лимонът придава невероятно нежен вкус на сладкишите. А този лимонов кейк е по-различен и не толкова влажен, но рикотата деликатно напомня за себе си!

    ОтговорИзтриване