петък, 16 ноември 2012 г.

Бяла лазаня със спанак и сирена




Много обичам да експериментирам и да правя мои версии на рецепти. Тази лазаня е една от тях. Оригиналът можете да намерите в линка накрая. Той е на моята приятелка Ани, една от моите вдъхновителки, след майка ми, разбира се!


Необходими продукти:

1 кутия кори за лазаня /без предварително готвене/
500 гр спанак
1 връзка пресен лук
сол

Продукти за белия сос:

50 г масло
60 г брашно
200 мл пълномаслено прясно мляко
100 мл сметана за готвене
300 мл бульон

Продукти за плънката от сирена:

1 опаковка Котидж сирене или Рикота
100 г пармезан
2 шепи нарязан на ситно пресен босилек
150 г краве сирене
2 яйца

150 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

1. Пригответе белия сос. Течната сметана да бъде на стайна температура, а млякото леко затоплено /около 40-50 градуса/. В незалепващ тиган и на тих огън сложете бучката масло. Като се разтопи напълно сложете брашното и бъркайте с дървена лъжица. Разредете с бульона като добавяте постепенно при непрекъснато бъркане. След това добавете по същия начин и млякото. Накрая идва ред на сметаната. Сосът не трябва да е много гъст, нито течен. Да бъде малко по-гъст от палачинковото тесто.
2. Измийте спанака и пресния лук. Запържете леко лука в тиган и добавете накъсания спанак, посолете по ваш вкус и задушете за 1-2 минути.
3. Плънката от сирена се приготвя като първо в купа разбиете двете яйца. Добавете Котидж сиренето или Рикота, настъргания пармезан и краве сиренето. Поръсете с пресния босилек и разбъркайте.

Сега идва ред на сглобяването:

1. Необходима ви е правоъгълна тава, в която да се събират три кори, разположени вертикално.
2. На дъното на тавата или йената разлейте 2 черпака от белия сос и разпределете по цялото дъно.
3. Сложете три кори и върху тях разпределете половината спанак с пресен лук.
4. Полейте с два черпака от белия сос.
5. Покрийте с нов пласт кори.
6. Разпределете равномерно плънката от сирена.
7. Покрийте с нов пласт кори.
8. Разпределете втората половина от спанака.
9. Полейте с два черпака от белия сос.
10. Завършете с пласт кори.
11. Полейте обилно с останалия сос.

Покрийте с алуминиево фолио тавата и печете 40 минути в студена фурна на 200 градуса. Като изтече това време извадете тавата, махнете фолиото, разпределете настъргания кашкавал и върнете във фурната за 5-10 минути до златисто.
Оставете лазанята да почине 10 минути и поднесете веднага с любима салата.
Гарантирам ви чудесно преживяване!

http://vkusnoteka.blogspot.com/2012/05/blog-post_29.html


4 коментара:

  1. Истинска наслада за небцето е тази лазаня!Страхотна,страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много благодаря! Приятно ми е, че се отбиваш тук! Хубав ден!!!

      Изтриване
  2. много вкусно стана, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване