петък, 16 ноември 2012 г.

Бяла лазаня със спанак и сирена




Много обичам да експериментирам и да правя мои версии на рецепти. Тази лазаня е една от тях. Оригиналът можете да намерите в линка накрая. Той е на моята приятелка Ани, една от моите вдъхновителки, след майка ми, разбира се!


Необходими продукти:

1 кутия кори за лазаня /без предварително готвене/
500 гр спанак
1 връзка пресен лук
сол

Продукти за белия сос:

50 г масло
60 г брашно
200 мл пълномаслено прясно мляко
100 мл сметана за готвене
300 мл бульон

Продукти за плънката от сирена:

1 опаковка Котидж сирене или Рикота
100 г пармезан
2 шепи нарязан на ситно пресен босилек
150 г краве сирене
2 яйца

150 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

1. Пригответе белия сос. Течната сметана да бъде на стайна температура, а млякото леко затоплено /около 40-50 градуса/. В незалепващ тиган и на тих огън сложете бучката масло. Като се разтопи напълно сложете брашното и бъркайте с дървена лъжица. Разредете с бульона като добавяте постепенно при непрекъснато бъркане. След това добавете по същия начин и млякото. Накрая идва ред на сметаната. Сосът не трябва да е много гъст, нито течен. Да бъде малко по-гъст от палачинковото тесто.
2. Измийте спанака и пресния лук. Запържете леко лука в тиган и добавете накъсания спанак, посолете по ваш вкус и задушете за 1-2 минути.
3. Плънката от сирена се приготвя като първо в купа разбиете двете яйца. Добавете Котидж сиренето или Рикота, настъргания пармезан и краве сиренето. Поръсете с пресния босилек и разбъркайте.

Сега идва ред на сглобяването:

1. Необходима ви е правоъгълна тава, в която да се събират три кори, разположени вертикално.
2. На дъното на тавата или йената разлейте 2 черпака от белия сос и разпределете по цялото дъно.
3. Сложете три кори и върху тях разпределете половината спанак с пресен лук.
4. Полейте с два черпака от белия сос.
5. Покрийте с нов пласт кори.
6. Разпределете равномерно плънката от сирена.
7. Покрийте с нов пласт кори.
8. Разпределете втората половина от спанака.
9. Полейте с два черпака от белия сос.
10. Завършете с пласт кори.
11. Полейте обилно с останалия сос.

Покрийте с алуминиево фолио тавата и печете 40 минути в студена фурна на 200 градуса. Като изтече това време извадете тавата, махнете фолиото, разпределете настъргания кашкавал и върнете във фурната за 5-10 минути до златисто.
Оставете лазанята да почине 10 минути и поднесете веднага с любима салата.
Гарантирам ви чудесно преживяване!

http://vkusnoteka.blogspot.com/2012/05/blog-post_29.html


5 коментара:

  1. Истинска наслада за небцето е тази лазаня!Страхотна,страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много благодаря! Приятно ми е, че се отбиваш тук! Хубав ден!!!

      Изтриване
  2. много вкусно стана, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Лазанята се получи страхотно,благодаря за рецептата ! Поздрави 🙂

    ОтговорИзтриване