вторник, 27 ноември 2012 г.

Супа броколи с чесново хлебче и лимон

Броколите са много полезни, но малко хора ги обичат. Ако сте от тях, ви препоръчвам да опитате тази супа, въпреки това. Понякога, за да обикнем една храна, тя трябва да е приготвена по-различно или да изглежда интересно. 






Необходими продукти за 6 порции:

675 г розички броколи /аз добавих и мoрковчета/
1.75 л пилешки или зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус и по желание
30 мл свеж лимонов сок

За сервиране:

6 филии препечен бял хляб
1 скилидка чесън /отстранете кълна по средата/, разрязана на две
настърган пармезан
2-3 с.л. заквасена сметана


Начин на приготвяне:

1. Започваме като с малък нож обелваме стъбълцата на броколите и разделяме на малки розички.
2. Загряваме бульона в тенджерка или касерола, добавяме броколите и варим 30 минути или до омекване.
3. Пюрираме половината супа и връщаме към останалата. На този етап можете сами да прецените каква да е гъстотата на супата. Аз я предпочитам като крем супа. Подправяме със сол, пипер по желание и лимонов сок. Добавете сметаната и разбъркайте добре.
4. Непосредствено преди сервиране, препечете хляба, нарежете на триъгълници и натъркайте с чесъна. Поставете по 4 хлебчета на дъното на чинията, в която ще сервирате. Полейте с 1-2 черпака и настържете малко пармезан.  

По Карла Капалбо - The complete book of Italian cooking 
  



  


1 коментар:

  1. Мишел, аз съм от тези, които обичат броколи и дали ще е супа или ще e основно ястие, или ще ги ползваме за гарнитура, винаги бих ги хапнала с най-голямо удоволствие.
    Твоята супичка не само звучи много вкусно, а и си ни я поднесла толкова красиво, че дори тези, които не обичат броколи със сигурност ще започнат да го правят. :)

    Поздрави и лека нощ, Мишел!

    ОтговорИзтриване