четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Бяла риба с домати, маслини и билки





 Необходими продукти:

4 рибни филета - лаврак, костур, треска, ципура
100 г нарязани маслини каламата
200 г чери домати, нарязани
2 стръка мащерка
1 ч.л. сух босилек
1 с.л. бял балсамов оцет
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:

1. Смесват се доматите, маслините и подправките.
2. Филетата се поставят в тавичка, посоляват се и се поръсват с черен пипер на вкус.
Върху тях се слага по 1-2 лъжици от сместа, поръсват се със зехтин и се слагат в загрята фурна на 200 градуса за 10-15 минути.
3. Отделените сокове от печенето се смесват с балсамовия оцет. С получения сос се залива изпечената риба и се поднася.










От всички риби, с които съм пробвала тази рецепта, ципурата беше най-сполучлив вариант. Нейният фин вкус чудесно се комбинира с останалите съставки. Поднасям я с брускети с маслини. Нарязвам тънки филийки пълнозърнест хляб или разполовявам малки питки, поливам със зехтин, изпичам на 180 градуса, докато станат хрупкави. Като изстинат малко ги нарязвам на тънки резени по дължината на филията и намазвам с маслинова паста. Друг вариант е да добавите към пастата, пресни домати и зелени чушки, нарязани на ситно и да печете намазаните с тази смес филийки за кратко.
  










Рецептата адаптирах от списание Меню, бр.59, 2012.
Ето и тяхната препоръка: "Ето един случай, в който е по-добре рибата да се съчетае с червено вино, стига то да е семпло, с по-леко тяло и охладено." 


2 коментара:

  1. Мишел, чудесна е рибката!
    И снимките са много апетитни!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, много си мила! Хубава вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване