понеделник, 26 ноември 2012 г.

Сьомга в коричка със спанак

Това е моя много любима рецепта и въпреки че изглежда сложно на пръв поглед, уверявам ви не е така! Чудесна е, ако искате да впечатлите гости. Задължително комбинирайте със салата и бяло вино, например Совиньон Блан, който е подходящ при консумиране на риба, защото добре изчиства небцето. Така ще можете да се насладите на всяка хапка без да ви става тежко.






Необходими продукти:

3 с.л. зехтин
2 глави лук шалот, ситно нарязани
3 скилидки чесън, ситно нарязани

250 г спанак, нарязан
2 с.л. копър
1 с.л. див лук
2 и 1/2 с.л. сметана
6 кори за баница /всяка с размери 38 на 30 см - общо 125 г/
2 филета сьомга по 350 г, без кожата

Начин на приготвяне:  

1. Загрейте 2 с.л. от зехтина в голям незалепващ тиган. Сложете лука шалот и пържете 2-3 мин, докато омекне. Добавете чесъна. След 3-4 мин свалете от огъня и добавете спанака. Разбъркайте, за да омекне от топлината. Прецедете и подсушете спанака добре! Прибавете копъра и дивия лук, сол и пипер на вкус и оставете да изстине.
2. Загрейте фурната на 200 градуса или на 180 с обдухване. Застелете тава с хартия за печене. Когато плънката изстине, добавете сметаната и разбъркайте. На работния плот поставете една от корите с късия край към вас. Намажете със зехтин, отгоре поставете още 4 кори, като намажете всяка от тях.
3. На около 1/3 от дължината на кората поставете напречно едно от филетата. Страната, на която е била кожата да е нагоре. Подправете със сол и пипер. Върху филето поставете охладената плънка. Отгоре поставете другото филе, надолу със страната, на която е била кожата. Отново подправете. Прегънете върху сьомгата късия край на корите, който е към вас, след това прегънете и другия край, за да увиете напълно сьомгата, като леко я повдигнете, за да мине кората отдолу. Сгънете краищата на корите максимално спретнато.
4. Намажете отвън с още зехтин. Начупете последната кора, леко я притиснете отгоре като оформите големи дипли и внимателно намажете със зехтин.   
5. Прехвърлете оформения пакет в тавата. Печете 25 мин, докато корите станат хрупкави и златисти. Ако започнат да покафеняват прекалено бързо, покрийте без да притискате, с алуминиево фолио.




 
 
  
 6. Извадете от фурната и изчакайте 2-3 мин, преди да нарежете.


GoodFood






Няма коментари:

Публикуване на коментар