петък, 2 ноември 2012 г.

Зехтинови питки



 Продукти за 9 бр.


20 г прясна или 7 г суха мая
500-600 г брашно
350 мл топла вода
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
35 мл зехтин
100-150 мл зехтин за намазване

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в 150 мл топла вода, покрийте и оставете да втаса на топло 10 минути.
В купа пресейте брашното и солта.
Направете в средата кладенче и изсипете в него втасалата мая и останалото количество топла вода. Замесете меко тесто и щом започне да се отделя от стените на съда го прехвърлете на работния плот. Омесете хубаво като постепенно добавяте зехтина. Месите до поемането от тестото. Омесете тестото на топка, намажете го със зехтин и поставете в намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втасва до удвояване на обема /около 1 час/.
Разделете тестото на 9 равни части. Разточете всяка кора с диаметър 20-25 см. Намажете със зехтин, навийте на руло и след това на охлюв. Поставете в покрита с хартия за печене тава. Покрийте питките с кърпа и оставете на топло да втасат за 30-40 мин.
Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете питките със зехтин и печете 15-20 мин до златисто.
Намажете със зехтин веднага след изваждането им от фурната и оставете покрити с кърпа за 10-15 мин.


Ева Тонева
 http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=125:zehtinovipitki&catid=6:pitki&Itemid=8





Няма коментари:

Публикуване на коментар