понеделник, 5 ноември 2012 г.

Мраморен кекс















   Класически и винаги впечатляващ!

   Насладете му се.......





  • 225 г меко масло
  • 225 г захар
  • 4 яйца
  • 225 г самонабухващо брашно
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 3 с.л прясно мляко
  • 1 пакетче ванилия
  • 2 с.л какао на прах


1. Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Намазнете формичка за кекс и покрийте дъното с лист хартия за печене. Ако искате да си улесните живота, сложете всички съставки (без какаото) в кухненски комбайн и ги разбийте заедно за 1-2 мин до хомогенна смес. Ако искате да ги разбиете на ръка, първо разбийте маслото и захарта, а към тях добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. Постепенно добавете брашното, бакпулвера, ванилията и млякото до хомогенна смес.
2. Разделете сместа в две купи. В едната от тях добавете какаото на прах. С две лъжици започнете да пресипвате сместа от купите във формата за печене. Ако сте поверили този процес на децата, проверете дали дъното е равномерно покрито. Накрая чукнете дъното на съда няколко пъти в масата, за да сте сигурни, че не са останали мехурчета въздух. С тънка пръчица разбъркайте леко сместа няколко пъти, за да се получи „мраморният” ефект.
3. Печете кекса 45-55 мин. Проверява се дали е готов, като се пробожда с пръчица по средата. Тя трябва да остане чиста. Оставете кекса да изстине.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар