събота, 10 ноември 2012 г.

Бирени пуешки каренца с пресно зеле




Необходими продукти:

500 г пуешки каренца от бут
1 голяма глава лук
тъмна бира
червен пипер
3-4 дафинови листа
1 малка зелка
3-4 пресни моркова
пилешки бульон /аз ползвам био бульоните Алнатура/
сол
черен пипер /аз не ползвам, заради малкия/


Начин на приготвяне:

Първо ще мариноваме месото. Измийте каренцата и сложете в дълбока, голяма купа. Полейте ги със зехтин и поръсете едно по едно с червен пипер. Нарежете на полумесеци лука и слагайте между всеки две каренца. Сложете и дафиновите листа и полейте с бира, така че да се покрият. Нека маринованото месо да остане така на стайна температура около 1 час /ако е много топло го приберете в хладилника и извадете 20 мин преди готвене/.







Нарежете зелето, настържете морковите и задушете в зехтин и малко вода. Като омекне малко добавете сол, червен пипер и бульона. Добавете топла вода колкото да се покрие зелето и оставете на котлона под капак за 10 мин.
Прехвърлете зелето в тава, подредете каренцата. Нека да бъдат покрити, за да се готвят във соса. Покрийте тавата с фолио и печете на 180 градуса до готовност. Аз изсипвам и маринатата вътре без лука. Но преценете да не стане много соса, по-добре по-малко и ако трябва добавяйте. Към края на готвенето, след около 1 - 1 1/2 часа добавете обелен и ситно нарязан домат и махнете фолиото, за да се изпече.
Сервирайте с бял хляб и чаша вино или тъмна бира. 
Добър апетит!






 




2 коментара:

  1. Мише, изглежда много апетитно!
    И маринатата с тъмното пиво е чудесна!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, благодаря ти! Наистина вкусно се получава.

    ОтговорИзтриване