неделя, 4 ноември 2012 г.

Италиански домашен хляб с бига



Необходими продукти:

За бигата:

250 г брашно
150 мл вода
5 г прясна мая

За доизмесване:

750 г брашно
450 мл вода
20 г прясна мая
5 г малц - по желание
20 г сол
20 г свинска мас или масло

Приготвяне:
8 хлебчета/120 + мин/24 студено втасване

Бига - В италианската кулинарна традиция бига е твърдо тесто-майка, без сол, със съдържание на мая от 0,5-1% и от 45-60% вода, което втасва предварително и се използва като набухвател в някои италиански хлябове. Чрез използването на бигата ароматът на хляба се доближава до този на квасения.

1. За бигата маята се разтваря във водата и се замесва с брашното на тесто. Меси се 5-6 мин. на ръка. Слага се в купа, поръсена с брашно, и се оставя покрито 20-24 часа.
2. Водата за доизмесване се смесва с маята, малца, солта и бигата. По малко се добавя брашното. Меси се на ръка 10-15 минути, докато стане гладко и еластично. В последните 3 мин от месенето се добавя маста или маслото.
3. Тестото се оставя да почине 20 мин. и се раздея на 2 топки. Всяка се разточва върху добре набрашнен плот на елипса и се навива на руло откъм по-тясната страна. Рулата се нарязват на по 4 равни парчета.
4. Хлебчетата се слагат да втасат за 70-80 мин. в тавички на разстояние 5 см едно от друго. Всяко хлебче се притиска в средата с дръжката на дървена шпатула надлъжно на слоевете на рулото. Пекат се 15-20 минути в загрята на 200 градуса фурна или докато се зачервят.      
       
сп. Меню, бр. 61 

Няма коментари:

Публикуване на коментар