петък, 23 ноември 2012 г.

Крем супа от карфиол и тиквичка

Необходими продукти:

1/4 глава малък карфиол или 4-5 големи розички от замразен на Бондюел
1/2 малка тиквичка
20 мл адаптирано мляко или 20 мл прясно мляко или 1/2 с.л. заквасена сметана или 1/2 с.л. кисело мляко или сирене - според възрастта на детето и по ваш вкус, разбира се
копър
малко сол

Начин на приготвяне:

Разбира се знаете, че ако използвате пресен карфиол ще ви е нужно малко повече време за варене в леко подсолена вода. Ако използвате замразен можете да го сложите заедно с тиквичката. Нея обелете и нарежете на две по дължина, за да ви е по-лесно да я изчистите после. След като се свари карфиолът го накъсайте на още по-малки розички и почистете, ако е необходимо. Почистете тиквичката от семките. 
Сега можете да пасирате зеленчуците с много малко от бульона и преценете ако трябва да добавите. При положение, че ще искате крем супата с мляко /за бебе най-рано на 12 м/, оставете по-гъста консистенция. Млякото трябва да бъде леко затоплено. Ако предпочитате кисело мляко или заквасена сметана, супата не трябва да е гореща. Ако я приготвяте за бебе /след 10-ти месец/, добавете кърма или адаптирано мляко /разтворено според указанията на кутията/. Приготвена по този начин трябва да се консумира веднага от бебето.
Поръсете с много ситно нарязан копър.
За мен аз слагам добре намачкан чесън, посолявам и добавям 1 с.л. заквасена сметана.

 
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар